Motivele Românești și semnificația lor

Motivele Românești și semnificația lor

Am primit multe intrebări de la clientele All Boutique privind semnificația motivelor tradiționale românești din colecția noastră așa că ne-am gândit să împărtășim cu voi o parte din simbolurile ancestrale ale românilor.

Pe timpul când internetul nu era în plan, mancarea raw vegana avea o altă formă, iar comunitățile rurale își dădeau întâlnire la șezătoare, costumul popular era principala formă de manifestare și validare culturală.

Simbolurile precum rombul, coloana, soarele, arcada, bradul, crucea, coltii lupului, clepsidra, transformă o simplă pânză intr-un veșmânt plin de semnificație și istorie.

Rombul: recunoscut foarte bine în arta lui Brancuși și mai ales coloana Infinitului, reprezintă uniunea dintre cer și pâmânt, el găsindu-se cu precădere atât în portul tradițional cât și în sclupturi, vase, picturi bisericești.

Soarele: simbolizează căldură și viață, început și sfârșit și unul dintre simbolurile arhetipale care se răgăsește în toate culturile lumii.  Soarele dă viața și o ia, întreține viața și o distruge.Tot din el izvorăște semnificația horei românești, ea însemnand bucurie, entuziasm caldură și viață.

Unghiul: este folosit ca simbol pentru zeitati, si are rolul de a da sensul, și rolul semnului vieții îndestulate, sensul de spre mai bine, sensul vieții.

Segmentele: ca liniile pe un răboj, simbolizează mulțimea, numărul, astfel cele doua linii gemene simbolizează puterea perechii. Trei linii paralele amintesc de cele 3 etape ale vieții: nașterea, cunoașterea de sine, moartea. Patru linii paralele poartă simbolul abundenței și un semn al Zeiței Fertilității și a Pământului. Folosite alternate linii mari si mici, s-au folosit pentru a vorbi despre vechi si nou, despre mama si fiica.

povestea cultului solar- simboluri traditionale romanesti

Spirala înseamnă energie, mișcare universală care se regăsește și în om. Una dintre culturile în care s-a regăsit acesta este Cucuteni 
Spirala plană, cu volute multiple împerecheate și îmbrățișate în lanț, a fost adaptată de femeile din cultura Vadastra pentru a putea fi cusută pe rețeaua firelor și fibrelor textile.

Astfel, liniile curbe s-au transformat în spirale unghiulare. Zeița Pasăre era și ea împodobită cu aceste spirale unghiulare.
Mai apoi, din spirale, au derivat și alte semne mistice vitale: „S”-urile, compuse din 2 volute opuse și „coarnele berbecului", compuse din 2 volute în oglindă.

Hașurile sunt un simbol pentru apă, abundență, spor. Așezârile de pe malul lacurilor sau ale apelor liniștite au avut liniile lor, paralele, drepte. Așezărilor de lângă râuri învolburate le corespund liniile ondulate, chiar agitate.
Atunci când alternau situațiile, alternau și liniile: drepte și ondulate. Prezența liniilor amintește că viața nu era posibilă decât în prezența apei. Pentru primii agricultori, liniile orizontale au fost intersectate cu linii oblice, pentru a desena o plasă, pentru a exprima un mediu foarte fertil, abundența.

Cercul  este simbolul regenerârii, al mișcării fără de început și sfârșit. În special în cultura PreCucuteni, s-au folosit multe cercuri, cercuri concentrice, ca semn al regenerarii, asociat imaginii solare. 

S-a descoperit faptul că oamenii culturii Cucuteni își abandonau așezările, ardeau tot în urma lor și își reconstruiau o noua așezare, de la zero. Acest ritual îl repetau la cca 100 de ani. 

Daca vedem 2 cercuri concentrice cu hașură între ele, acest concept amintește că regenerarea este posibilă doar în prezența apei. Cercul, împreună cu spirala, voluta și alte linii curbe, au fost considerate semne Cerești, reprezentând puterea Cerului asupra vieții.

O parte din simbolurile menționate se regăsesc și in produsele All Boutique și pot fi găsite pe www.allboutique.ro
 

Surse de informare:  Traditionalromanesc.roSfatulbatranilor.roSemne-cusute.blogspot.roBlog.artizanescu.ro.

Sursă foto: Semne-cusute.blogspot.ro
 

Descoperă noutățile: papuci din piele brodați cu motive tradiționale


   

Papuci galbeni cu motve tradiționale                                                  Papuci negri cu motive tradiționale

Rămâi la curent cu articolele și cele mai noi produse AllBoutique.ro. Abonează-te la Newsletter!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!